Blog, Νέοι Γονείς, Συμβουλές

Crate: Γιατί να το χρησιμοποιήσω;

Ο λόγος είναι ότι γενικώς οι απόψεις διίστανται έντονα και επικρατεί ένας φόβος που εγώ το μεταφράζω σε άγνοια, όσο αναφορά το ρόλο που μπορεί να παίξει το crate στην ζωή του σκύλου σου αλλά και στην δική σου.

Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να βρω έναν άλλο όρο αντί για κλουβί για να ονομάσω αυτό το πολυχρηστικό εργαλείο εκπαίδευσης. Μπορεί εσύ να το βλέπεις (ακόμα) σαν ένα μέσο φυλάκισης του σκύλου σου, αλλά απέχει πολύ από αυτό στο μυαλό του, αφού το συνηθίσει. Το κλουβί, αν θέλεις να το πάω τόσο πίσω, δίνει εκτός των άλλων που θα σου πω και μια αίσθηση φωλιάς όπως είχαν τα αγριόσκυλα στην φύση. Παρ’ όλα αυτά, ο σκύλος σου θα χρειαστεί κάποια εκπαίδευση για να το συνηθίσει και να μπορέσεις και εσύ να αξιοποιήσεις σωστά τις δυνατότητές του.

Βασικό για μένα είναι ο σκύλος σου να μάθει να ζει μέσα στο σπίτι σου. Μαζί σου. Όχι σε μπαλκόνια, ταράτσες και κήπους ξεχασμένος. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μάθει όσο νωρίτερα γίνεται κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι. Φυσικά αναφέρομαι στην εκπαίδευση τουαλέτας καθώς και στην αλλοτριοφαγία, δηλαδή το ακατάσχετο μάσημα πραγμάτων μέσα στο σπίτι. (Σου λέει κάτι αυτό ε;) Προσφέροντας ένα «σπίτι» λοιπόν στον σκύλο μέσα στο σπίτι σου, αποφεύγεις το σύνηθες φαινόμενο όπου ο σκύλος σου οικειοποιείται ολόκληρο το σπίτι και επιδίδεται στις προαναφερθείσες καταστροφές.

Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Στα σκυλιά αρέσει γενικώς, κάποιες φορές να έχουν την ησυχία τους, να μπορούν να πάνε σε ένα χώρο μέσα στο σπίτι όπου κανείς δεν θα τα ενοχλήσει. Το διαπίστωσα ακόμα και με το δικό μου σκυλί όταν ξαφνικά εκεί που καθόταν δίπλα μου και κοιμόταν, σηκώθηκε και πήγε μέσα στο κέννελ της να συνεχίσει τον ύπνο της, χωρίς εγώ να της έχω πει το παραμικρό. Προβληματίστηκα ομολογουμένως.. μήπως δεν με συμπαθούσε; (…) Μου έγινε όμως αυτομάτως προφανές ότι εάν δεν της άρεσε εκεί μέσα, δεν θα πήγαινε αυτοβούλως. Λογικό ε;   ΠΗΓΗ

Γιατί να το χρησιμοποιήσετε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα:

 • Παρέχει αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς
 • Παρέχει ασφάλεια όταν δεν μπορείτε να επιβλέπετε το σκύλο σας
 • Κρατάει τα αντικείμενά σας ασφαλή όταν δεν μπορείτε να επιβλέπετε το σκύλο σας
 • Επιταχύνει την εκπαίδευση για τουαλέτα
 • Για ασφαλέστερο και λιγότερο αγχωτικό ταξίδι με το αυτοκίνητο
 • Βοηθάει στην αποφυγή υιοθέτησης κακών συνηθειών

Είναι σκληρό για τον σκύλο μου;

Εξαρτάται από τις προθέσεις σας, πώς, πότε και γιατί θα το χρησιμοποιήσετε!

Ένα κλουβί από μόνο του δεν είναι σκληρό, αλλά οι άνθρωποι μπορούν αν είναι σκληροί όταν το χρησιμοποιούν λάθος!

Πότε να μην το χρησιμοποιήσετε

 • Αν ο σκύλος σας το φοβάται
 • Αν ο σκύλος σας έχει άγχος αποχωρισμού
 • Αν ο χρόνος που τα έχετε εκεί, υπερβαίνει τον χρόνο που μπορούν να κρατήσουν την ανάγκη τους
 • Αν ο σκύλος σας ξεκινήσει να κάνει την ανάγκη του στο κλουβί
 • Αν υπάρχει κάποια ιατρική κατάσταση η οποία μπορεί να επιβαρυνθεί
 • Για χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τις 5 ώρες
 • Σαν τιμωρία
 • Αν θέλετε την ησυχία σας
 • Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες
 • Αν ο σκύλος σας είναι μόνος του, ενώ εσείς δουλεύετε όλη μέρα.

Πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να χρησιμοποιεί crate:

Ο χειρότερος τρόπος να “συστήσετε” το crate στο κουτάβι σας είναι να το κλειδώσετε μέσα!

Τοποθετήστε το σε ένα μέρος του σπιτιού που επισκέπτεται συχνά το κουτάβι, βάλτε μέσα μία κουβέρτα και ένα-δύο παιχνίδια αφήστε την πόρτα ανοιχτή και αφήστε το κουτάβι να ξεκινήσει την εξερεύνηση!

Αφού μάθει να μπαίνει μέσα μόνο του, θα πρέπει να το μάθετε να νιώθει άνετα εκεί μέσα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ένας πολύ καλός τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να βάζετε μέσα στο crate το φαγητό του.

Το καλύτερο θα ήταν να βάζετε το φαγητό στο πίσω μέρος του crate ώστε το κουτάβι να μπαίνει μέχρι μέσα. Αν δεν θέλει στην αρχή, κάντε το σταδιακά ξεκινώντας από πιο έξω.

Μόλις το κουτάβι τρώει το γεύμα του στο πίσω μέρος του crate, είναι ώρα να κλείσετε την πόρτα. Αφού τελειώσει το φαγητό, άνοιξε την πόρτα αμέσως. Θα το αφήνεις μέσα όλο και περισσότερο προσθέτοντας κάθε φορά επιπλέον λεπτά. Αν κλαψουρίσει μην υποκύψεις! Περίμενε να σταματήσει και μετά άνοιξε την πόρτα, αλλιώς θα συνδυάσει τη γκρίνια με το άνοιγμα της πόρτας και δεν το θες αυτό!

Συνέχισε την διαδικασία μέχρι να μείνει μέσα στο crate ένα ολόκληρο βράδυ.

Μόλις ξυπνήσεις πήγαινε τον βόλτα, για να μάθει ότι η τουαλέτα του δεν είναι στο σπίτι ή στο μπαλκόνι.

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο αλλά όλη η διαδικασία θα σας ανταμείψει στο τέλος!