Blog, Εκπαίδευση, Νέοι Γονείς

Πώς να ασφαλίσω το σπίτι για το νέο μου κουτάβι;

Πριν ακόμα φέρετε το κουτάβι σας θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας (μέσα και έξω) είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνο.

Στο σπίτι

Μαζέψτε τα πράγματα από το πάτωμα

Διακοσμητικά, περιοδικά, ρούχα, παπούτσια και οτιδήποτε το κουτάβι σας θα μπορούσε να μασήσει. Μπορεί τώρα να φαίνεται χαριτωμένο να παίζει με μία εφημερίδα αλλά δεν θα είναι τόσο χαριτωμένο όταν φάει ένα καινούργιο βιβλίο. Δεν θα μπορεί να καταλάβει τη διαφορά οπότε μην δημιουργείτε κακές συνήθειες. 

Καλύψτε τα καλώδια και μαζέψτε ότι άλλο κρέμεται

Με ένα γρήγορο τράβηγμα του τραπεζομάντηλου, ότι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σας θα πέσει κάτω και πολύ πιθανόν, πάνω στο κουτάβι σας. Ασφαλίστε τα ή ακόμα καλύτερα αφαιρέστε τα τελείως. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα καλώδια. Μπορείτε να τα τυλίξετε όλα μαζί κάπου ψηλά ή ακόμα καλύτερα να τα καλύψετε με ειδικό σωλήνα.

Μαζέψτε τα αντικείμενα από τα χαμηλά έπιπλα

Οτιδήποτε έχετε τοποθετήσει στα έπιπλα που φτάνει (ή που μπορεί να φτάσει σκαρφαλώνοντας) το κουτάβι σας, θα πρέπει να το μαζέψετε. Τα κουτάβια λατρεύουν να «πειράζουν» τα πράγματα σας. Σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα σας στα οποία έχει πρόσβαση είναι ασφαλή για εκείνο.

Προσοχή στην ουρά

Σιγουρευτείτε να απομακρύνετε οτιδήποτε πολύτιμο από «τα χαμηλά τραπεζάκια». Χαμηλά τραπεζάκια για αυτόν που έχει σκύλο είναι εκείνα που το ύψος τους είναι στο ύψος της ουράς του σκύλου του. Τα περισσότερα αντικείμενα που έχετε πάνω στο «χαμηλό τραπεζάκι» σας μπορούν να σπάσουν με ένα μόνο κούνημα της ουράς του.

Ασφαλίστε τα επικίνδυνα υλικά σε ψηλά ντουλάπια

Επικίνδυνο υλικό θεωρείτε οτιδήποτε μπορεί να δηλητηριάσει το κουτάβι σας όπως τα καθαριστικά, τα φάρμακα και οι μπογιές.

Αν έχετε παιδιά μαζέψτε παιδικά αντικείμενα όπως τα παιχνίδια

Κυρίως αυτά που είναι μικρότερα από το κουτάβι σας. Τα ίδια τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν αυτό το κομμάτι καθώς η ασφάλεια του νέο κουταβιού τους αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο γι’ αυτά.

Προστατέψτε οτιδήποτε ξύλινο

Το ξύλο είναι εξαιρετικό για μάσημα και το κουτάβι σας το ξέρει ενστικτωδώς αυτό. Καλύψτε με ειδικό σωλήνα τα πόδια από ξύλινες καρέκλες και τραπεζάκια.

Ελέγξτε κάθε σπιθαμή του σπιτιού για επικίνδυνα αντικείμενα

Ελέγξτε κάτω και πίσω από κρεβάτια, καναπέδες, τραπέζια και οπουδήποτε αλλού θα μπορούσε να χωθεί το κουτάβι σας.

Στον κήπο

Καθαρίστε τον κήπο

Απομακρύνεται τυχόν σκουπίδια και τοποθετήστε τα λάστιχα ποτίσματος, τα εργαλεία και οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει το κουτάβι σας σε ασφαλές μέρος.

Εμποδίστε την πρόσβαση του κουταβιού σε επικίνδυνα σημεία

Τοποθετείστε μία ανθεκτική περίφραξη γύρω από την επικίνδυνη περιοχή (π.χ. πισίνα) ή όπου δεν επιθυμείτε ο σκύλος σας να έχει πρόσβαση.

Ασφαλίστε τα επικίνδυνα υλικά

Τοποθετείστε σε ασφαλές μέρος χημικά, λιπάσματα, εντομοκτόνα, μπογιές και οτιδήποτε μπορεί να δηλητηριάσει το κουτάβι σας.

Ελέγξτε την περίφραξη

Ελέγξτε ότι δεν υπάρχει πουθενά στην περίφραξη κανένα άνοιγμα από όπου το κουτάβι σας θα μπορούσε να περάσει από κάτω ή να σκαρφαλώσει ή ακόμα και κολλήσει.

Έχοντας ελέγξει και ασφαλίσει τα παραπάνω έχετε δημιουργήσει ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον για το νέο μέλος της οικογένειας σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε να επαναπαυθείτε και να αφήνετε το κουτάβι σας να περιπλανιέται ελεύθερο μέσα στο σπίτι ή στον κήπο χωρίς την επίβλεψη σας.