Blog, Εκπαίδευση, Συμβουλές

Κοινωνικοποίηση, Γιατί απαιτείται;

Τι είναι η κοινωνοικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός σκύλου και ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την συμβίωση μας μαζί του. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσω της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό ο χαρακτήρας του σκύλου, αποκτά εμπειρίες που τον βοηθούν να προσαρμόζεται σε καινούργιες και διαφορετικές καταστάσεις και τον βοηθά να γίνει ένας ισορροπημένος ενήλικος που δύσκολα εκδηλώνει ακραίες συμπεριφορές. Πιο απλά, παρουσιάζετε στο κουτάβι σας κάθε πιθανό ερέθισμα ή κατάσταση που πρόκειται να συναντήσει ώστε να μην αντιδράσει επιθετικά ή φοβικά στο μέλλον: άλλα ζώα που πιθανόν να συναντήσει, μέσα μεταφοράς, θόρυβοι, κτηνίατρος κ.ο.κ.

Κοινωνικοποίηση από 0 έως 2,5 μηνών

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου ξεκινά από τη σκυλίσια του οικογένεια (τη μητέρα και τα αδερφάκια του) όπου μαθαίνει στοιχειώδης συμπεριφορές όπως για παράδειγμα τον τρόπο που επικοινωνούν οι σκύλοι μεταξύ τους (δηλαδή, τη γλώσσα του σώματος), τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται στα άλλα σκυλιά κ.α.

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό τα κουταβάκια να μην απομακρύνονται από τη μητέρα τους πριν την ηλικία των δυόμιση μηνών. Σκύλοι που αποχωρίζονται τη σκυλίσια τους οικογένεια νωρίτερα, είναι δειλοί ή επιθετικοί προς τα άλλα σκυλιά, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με ομοίους του, γίνονται ανθρωποκεντρικοί κ.α.

Κοινωνικοποίηση από 2,5 έως 5 μηνών

Άσχημες επιπτώσεις στο χαρακτήρα του θα έχει και η καθυστερημένη αποχώρηση του από τη σκυλίσια οικογένεια του καθώς θα είναι εξαρτημένος από αυτή. Επίσης, θα έχει καθοριστεί η θέση του μέσα στην αγέλη κι έτσι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνει κυριαρχικός, υποταγμένος κ.ο.κ., να διατηρήσει δηλαδή, τη θέση που είχε εκεί.

Στη συνέχεια, την κοινωνικοποίηση του κουταβιού αναλαμβάνει η νέα -ανθρώπινη- οικογένεια του η οποία θα πρέπει να το φέρει σε επαφή με άλλους σκύλους, ζώα, ανθρώπους και γενικότερα με τον “ανθρώπινο” κόσμο. Η κρίσιμη ηλικία κοινωνικοποίησης του σκύλου τελειώνει όταν αυτός φτάσει πέντε μηνών. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των ερεθισμάτων που που έχει εκτεθεί ο σκύλος μέχρι τότε, τόσο το καλύτερο.

Σε αυτό το σημείο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το πού και το πώς θα εκτεθεί ο σκύλος στα συγκεκριμένα ερεθίσματα έτσι ώστε να μην αρνητικές εμπειρίες οι οποίες θα προκαλέσουν προβληματικές συμπεριφορές κατά την ενήλικη ζωή ( π.χ. φοβίες).

Κοινωνικοποίηση και ενήλικη ζωή

Ένας ενήλικος σκύλος που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από νωρίς, πιθανόν να αναπτύξει ανασφαλή, φοβικό, επιθετικό ή αγχώδη χαρακτήρα. Με τα παραπάνω δεν συνεπάγεται ότι ένας ενήλικος σκύλος δεν μπορεί να κοινωνικοποιηθεί. Όμως, σε αυτή τη φάση η κοινωνικοποίηση του θα είναι δύσκολη, με μη εγγυημένα αποτελέσματα ειδικά σε περιπτώσεις που ο σκύλος έχει αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς. Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας κρίνεται λοιπόν απαραίτητη εάν θέλουμε να έχουμε το σκύλο που ονειρευτήκαμε.

 

Μην ξεχνάτε:

Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από κοινωνικοποίηση ώστε να μπορέσει στο μέλλον να συμβιώσει αρμονικά μαζί μας. Όμως και κάθε σκύλος μαθαίνει με διαφορετικούς ρυθμούς και έχει διαφορετικές αντιδράσεις. Επίσης, η επιρροή που θα έχουν οι νέες καταστάσεις διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Εάν δεν αισθάνεστε απόλυτα σίγουροι, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό καθώς η λάθος κοινωνικοποίηση μπορεί να δημιουργήσει τραυματικές εμπειρίες στο κουτάβι.