Blog, Νομοθεσία, Συμβουλές

Γιατί είναι σημαντική η στοματική υγιεινή του σκύλου σας

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας στα σκυλιά συμβαίνει επίσης να είναι το πιο αποτρέψιμο!

Παρά το γεγονός ότι η περιοδοντική νόσος επηρεάζει το 80% όλων των σκύλων μέχρι την ηλικία των τριών ετών, πολλοί από μας παραμελούμε την οδοντική υγιεινή του σκύλου μας. Αλλά να ξέρετε πως η υγεία του στόματος των σκύλων σας επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής τους, τη συμπεριφορά τους και ακόμη και τη διάρκεια της ζωής τους.

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, επειδή η πλάκα σχηματίζεται στην επιφάνεια ενός δοντιού σε λίγες μόλις ώρες! Το ίδιο ισχύει και για τα στόματα των κατοικιδίων μας. Μόλις φάνε, σχηματίζεται στα δόντια τους μια κολλώδης επίστρωση, η οποία αποτελείται από βακτηρίδια, υπολείμματα τροφών και προϊόντα βακτηρίων. Αυτή η επίστρωση ονομάζεται οδοντική πλάκα. Ο σχηματισμός πλάκας στα δόντια είναι μία αναπόφευκτη, αδιάκοπη διαδικασία.

Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, μέσα σε λίγες ημέρες, γίνεται ασβεστοποίηση της πλάκας, δηλαδή σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα. Το επόμενο στάδιο είναι η φλεγμονή των ούλων ή η ουλίτιδα, η οποία μπορεί να προχωρήσει γρήγορα στην πρώιμη περιοδοντίτιδα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος στα στοματικά βακτηρίδια και οδηγεί σε πόνο και αισθητά κακή αναπνοή. Η ασθένεια εξελίσσεται σε μέτρια περιοδοντίτιδα όπου η μόλυνση και η πέτρα καταστρέφουν τα ούλα προκαλώντας την αιμορραγία. Σε αυτό το στάδιο, με τη σωστή θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Στο τελικό στάδιο, η προχωρημένη περιοδοντίτιδα, μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη καταστρέφει τα ούλα, τα δόντια και τα οστά. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα, καταστρέφοντας τα νεφρά, το συκώτι και την καρδιά. Σε αυτό το σημείο, η ασθένεια είναι μη αναστρέψιμη.

Αν και ορισμένοι από τους παράγοντες που σχετίζονται με τα οδοντικά προβλήματα είναι αναπόφευκτοι, όπως η ηλικία και η φυλή, εναπόκειται σε εσάς να κάνετε ό,τι μπορείτε για να προστατεύσετε τα δόντια του κατοικιδίου σας.

 Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα λεπτά ημερήσιας φροντίδας στο σπίτι για να αποφευχθεί η δημιουργία πλάκας και πέτρας που προκαλούν περιοδοντικές παθήσεις. Για να διατηρηθεί η στοματική υγιεινή, τα περισσότερα σκυλιά θα απαιτήσουν κάποια επαγγελματική οδοντιατρική εργασία, αλλά το καθημερινό βούρτσισμα ελαχιστοποιεί αυτές τις δαπανηρές επισκέψεις και προστατεύει το στόμα του σκύλου σας μεταξύ των καθαρισμών.